Hvordan øger jeg mit selvværd?

Hvordan øger jeg mit selvværd? af Luca Sofia Engen

Luca Sofia Engen · Psykomotorisk terapeut, hypnoterapeut

Selvværdet er fundamentet for vort liv. Det er med udgangspunkt i selvværdet at vi træffer beslutninger, afgrænser os og former vores liv. Ligesom alle veje fører til Rom, fører alt i vores liv tilbage til vores selvværd. Vi fødes alle med vores selvværd intakt, autentisk solidt og stærkt. Som babyer har vi intet koncept om, at der skulle være noget som helst galt med os. Små børn er helt i deres autentiske selv – de synes ikke, at noget ved dem er ulækkert eller forkert, og de giver udtryk for deres følelser og behov uden filter. Og så - op igennem tilværelsen - indoptager de fleste af os traumebaserede overbevisninger og bliver påvirket på måder, som mindsker vores selvværd. Et lavt selvværd er dog på ingen måde fikseret - det er en udviklingsportal.

Her er syv virkningsfulde skridt til et højere selvværd, som de fleste overser.

  1. Traumetransformation

    Jeg vil vove at påstå, at der ikke findes et menneske på planeten, som ikke har oplevet et traume. Traumer kan være udviklingsbaseret (vi har ikke fået det møde, vi havde brug for under vores opvækst) eller være et chok-traume. Fælles for traumer er, at når vi oplever dem, drager vi en traumebaseret konklusion om vores eget værd (jeg er ikke værd at elske) eller om verden eller andre mennesker (verden er et farligt sted, jeg kan ikke stole på nogen.) Uforløste traumer kan påvirke vores selvopfattelse og dermed kompromittere vores selvværd. Traumer kan dog også være kilder til vækst, når vi ser dem som udviklingsportaler. Transformation af traumer indebærer ikke blot at "komme over" dem, men at integrere dem i vores livsoplevelse og lade os forandre af dem. Et vigtigt skridt er at finde ind til den overbevisning, vi indoptog i forbindelse med den traumatiserende sammenhæng, samt at give krop og psyke mulighed for at udtrykke eller tage imod dét, som ikke var muligt tidligere. Professionel støtte kan være gavnligt i denne proces. Når vi transformerer traumer og går igennem udviklingsportaler, kan vi se os selv i et nyt lys - ikke som ofre, men som de kraftfulde, kompetente skabere, vi er.


  2. Kropsbevidsthed

    Kroppen er meget mere end blot det fysiske hylster, vi lever i. Kroppen bærer 14 generationers visdom, vores indre kompas, alle vores ressourcer og vores traumer. Kroppen er også en kilde til lyst, nydelse og den følelsesmæssige rigdom forbundet med at være menneske. Kroppen kommunikerer med os konstant, og når vi lærer at tune ind på den og forstå dens sprog, styrkes vores oplevelse af selvværd, forankring i kroppen og resiliens. Traumertransformation er en del af at øge vores kropsbevidsthed. Den kan også øges gennem din kontakt og opmærksomhed på, hvad der sker i din krop sammen med fx groundende øvelser, yoga, mindfulness, psykomotorisk bevægelse, De Fem Rytmer, dans, eller enhver form for bevægelse, der får dig til at føle dig til stede i din krop. Når vi øger vores kropsbevidsthed, kan vi bedre mærke vores grænser, behov og ønsker, hvilket kan hjælpe os med at træffe autentiske, selvkærlige beslutninger og opretholde grænser, som ærer vores værdighed. Endvidere er der specifik muskulatur, som korresponderer med vores selvværd. En øget kontakt til denne muskulatur kan således direkte styrke vores selvværd.


  3. Underbevidsthedsarbejde

    At tale om vores selvværd er ikke synderligt virkningsfuldt - vi skal som regel have underbevidstheden (og kroppen) i spil, før vi mærker forandringer. Vores underbevidsthed udgør ca. 95% af vores samlede bevidsthed og spiller således en stor rolle i, hvordan vi opfatter os selv. Det er i underbevidstheden, at vores dybeste overbevisninger og indlærte, automatiserede mønstre bor. Nogle af disse overbevisninger er frygt- og traumebaserede og kan underminere vores selvværd. Ved at omprogrammere mønstrene i vores underbevidsthed kan vi transformere de hæmmende mønstre og overbevisninger til støttende, nærende og selvkærlige overbevisninger. Denne omprogrammering kan ske gennem hypnoterapi, SoulMedis (som er krops- og hypnoterapeutiske guidede meditationer), kropsterapi, meditation, visualisering mm. Når vi går til underbevidstheden for at ændre de overbevisninger, som er uden for vores bevidsthed, styrker vi vores selvværd på et grundlæggende niveau.

  4. Selvforståelse gennem Human Design

    Vi mennesker har en opfattelse af grundlæggende at være ens, men som Human Design sætter ord på, er der meget stor forskel på, hvordan vi hver især behandler og udveksler energi samt træffer beslutninger. Faktisk er vi ligeså forskellige, som fisk, fugle, heste og sommerfugle er fra hinanden. Human Design er et hyperintelligent, men kompliceret system, der kombinerer principper fra astrologi, I Ching, Kabbalah og chakra-systemet for at give os et sprog for vores unikke væren. Når vi forstår vores design, kan vi træffe beslutninger, der er i overensstemmelse med vores autentiske selv, frem for hvem vi tror, vi skal være. Selvforståelsen kan styrke vores selvværd ved at give os en dybere selvaccept ved at støtte os i at omfavne vores unikke væren. Human Design er en forståelsesramme, som sætter ord på noget, som allerede er og lader det være op til os at eksperimentere med informationerne.

  5. Den rette guide, terapeut eller mentor

    At blive set, guidet og holdt rum for af en kompetent anden kan spille en afgørende rolle i vores rejse mod højere selvværd. Den rette guide kan hjælpe os med at navigere gennem de udfordringer (udviklingsportaler), vi står overfor, give os nyttige redskaber og perspektiver og støtte os i vores personlige vækst. Vigtigst af alt kan en dygtig guide holde et spejl op for os og hjælpe os med at se vores egen værdi, når vi selv har glemt den. At vælge en guide, som vi har tillid til, og som respekterer og støtter vores individuelle rejse, kan være balsam for selvværdet.

  6. De korrekte, nære relationer

    Vores relationer har en stor indflydelse på vores selvværd. Nærer vi relationer, der er baseret på gensidig respekt, forståelse og støtte, kan disse relationer hjælpe os med at styrke vores selvværd. Omvendt kan meget ubevidste eller respektløse relationer dræne vores selvværd. Det er vigtigt at omgive os med mennesker, der ser, anerkender og værdsætter os for, hvem vi virkelig er. Mennesker, der inspirerer os, støtter os i vores vækst og ikke er bange for at give os ærlig, konstruktiv feedback. At opretholde selvkærlige grænser i relationer er også essentielt for at bevare vores selvværd. At give os selv tilladelse til at tage afstand fra relationer, hvor der er bevidsthed nok til transformation og forandring, kan være en yderst selvkærlig gerning. Det er ikke alle, som formår at værne om vores indre blomsterhave, og det er okay - det betyder blot, at de mennesker kan holde sig bag stakittet.

  7. At udleve vores passion

    Vi er alle unikke individer med vores egne interesser, talenter og evner. Når vi ærer disse unikheder ved at gøre det, vi elsker, styrker vi vores selvværd. Når vi udlever vores passioner, anerkender vi vores indre værdi. Vi viser os selv, at vores interesser og passioner har betydning og er værd at blive udlevet. Dette kan være en utrolig kraftfuld måde at styrke vores selvværd på, da det er en påmindelse om, at vores ret til vores eget autentiske udtryk. Ophobet traumestof kan dulme vores passion. Derfor komme traumetransformation og de andre skridt først - de kan være nødvendige for at mærke (retten) til at udleve vores passion.

    Selvom det kan være givende at opnå succes og anerkendelse inden for vores passioner, er det vigtigt at huske, at vores værdi ikke er betinget af vores præstationer. Selvværd handler ikke om, hvor dygtige vi er til noget, eller hvor meget anerkendelse vi får. Selvværd handler om at anerkende vores indre værdi, som er intet mindre end guddommeligt for os alle som én. Selvværd indebærer at værdsætte os selv upåagtet af vores ydre omstændigheder.

    At udleve vores passion er en måde at hylde vores autentiske selv på. Når vi udlever vores passion, fejrer vi vores individualitet. Det er en måde at sige, "Dette er mig, dette er, hvad jeg elsker, og jeg er stolt af det." At udleve vores passioner er også en måde at hylde selvet livet på. Det er en påmindelse om, at vi alle har evnen til at skabe, udtrykke og opleve. Når vi forfølger det, vi elsker, og som er autentisk for os, og når vi lever vores liv med passion, er vi tro imod os selv og mærker vores ret til at være vores autentiske selv og give vores unikke, kærlige bidrag til verden. Og dét kan i sandhed styrke vores selvværd.

Et højt selvværd er en kontinuerlig proces, og disse trin er blot nogle af de mange værktøjer, du kan bruge på din vej. Selvværdet er dynamisk (ikke lineært), ligesom vi mennesker er det, og kan bølge op og ned i forskellige perioder i livet. Tålmodighed er vigtig, men at hæve selvværdet behøver ikke at tage lang tid. Med underbevidsthedsarbejde, kropsterapeutisk fokus, selvforståelse, en dygtig guide, traumetransformation, de rette relationer og passionsfokuseret væren, kan der ske de smukkeste og mest potente blomstringer - det ser jeg gang på gang i min praksis. Når vi får kroppen og underbevidstheden i spil, kan der sker forandringer i raketfart.

Selvværd er fundamentet for vores liv. Når vi værdsætter os selv og erkender vores egen værdi, åbner vi op for ubegrænsede muligheder. Vi bliver mere resiliente, mærker vores kompetencer og nyder i det hele taget livet i større grad, ligesom vi omfavner vores skaberkræfter. Vi har alt, hvad vi behøver indeni for at skabe et meningsfuldt og tilfredsstillende liv.

Hvis du ønsker terapeutisk, traumeinformeret støtte og en guide udi kropsforankret manifestation, ser jeg frem til at tage imod dig i min praksis online, til en fysisk session eller på et retreat hos Center for Embodied Manifestation i Skåne.


Forrige
Forrige

Embodied Manifestation: Indre transformation leder til intentionel skabelse

Næste
Næste

Hvorfor har manifestation ikke noget med positive følelser at gøre?