De fem grundsår: Afvisning, forladthed, ydmygelse, forrådelse og uretfærdighed

Her kan du tage en gratis quiz, som hjælper dig med at spore dig ind på dit grundsår:

Bevidstheden om vores grundsår giver os mulighed for at forstå os selv på helt nye måder; og omfavne vores elskelighed og fuldendthed ud fra denne forståelse.

Vi mennesker har fem grundsår: svigt, uretfærdighed, forladthed, afvisning og ydmygelse. Nedenunder ligger dét, jeg kalder “undergrundssåret”; det største grundsår af dem alle, nemlig såret omkring ikke at føle sig elskværdig. De fem første grundsår er identificeret af Lise Bourbeau og ud fra min forståelse for karakterstrukturerne i somatisk psykologi (Lowen, Bodynamic) samt Human Design, har jeg, Luca Sofia, videreudviklet på dem.

Vores grundsår er som en kæmpemæssig magnet, og vi er tilbøjelige til at tiltrække afvisning, at blive forladt, ydmygelse, at blive forrådt og svigtet og at blive uretfærdigt behandlet alt efter hvilke grundsår er mest magnetiske i os. Der er en spirituel komponent til grundsår - vores sjæl har i denne inkarnation en intention om at hele dem. Vores mulighed er at transformere grundsårene, så de mister deres magnetisme, og så vi kan skabe liv baseret på empowerment og personlig frihed i stedet for.


Afvisning.

Afvisningssåret aktiveres tidligt; allerede imens vi er i vores mors mave eller indenfor de første tre-seks måneder af vores fødsel. Med afvisningssåret har vi som regel haft en oplevelse af at være truet på vores eksistens på den ene eller anden måde inden for denne tidsramme, hvilket kan have aktiveret en oplevelse af ikke at være ønsket i livet. Måske har vi også oplevet at være blevet skubbet væk af en omsorgsgiver.

Afvisningssåret kommer med en smerte omkring - og en usikkerhed på - om vi virkelig er ønsket. For at håndtere denne smerte kan vi udvikle et forsvar, som handler om at trække os tilbage fra kontakt. Dette forsvar kan nogle gange isolere os, og måske lever vi lidt i idéernes rige - den mentale verden - hvori vi oplever os tryggere, end hvis vi skal mærke vores krop. Med afvisningssåret har vi som regel en dyb frygt for at mærke panik.

Grundsår går begge veje, som ligesom vi kan opleve os afvist, vil vi også være tilbøjelige til at afvise andre.


Forladthed.

Forladthedssåret aktiveres i vores første leveår. Når vi har dette sår, har vi som regel oplevet os forladt af en omsorgsiver. Måske har omsorgsgiveren været syg eller givet mere af sin opmærksomhed til en yngre søskende. Det kan også være, at omsorgsgiveren har arbejdet meget, eller at vi er blevet efterladt hos bedsteforældre eller på et hospital eller på anden vis har oplevet os forladt.

Forladthedssåret kommer med en smerte omkring - og en usikkerhed på - om vi virkelig er værd at vælge. Vi oplever os afhængige af en andens næring og opmærksomhed, fordi vi ikke mærker vores egen livskraft indefra. For at håndtere denne smerte kan vi udvikle et forsvar, som handler om at være afhængige af andre; deres opmærksomhed, deres omsorg, deres tid og energi.

Dette forsvar kan gøre os dramatiske og dependente i relationer, hvor vi ofte kan have symbolske arme strakt frem for at blive samlet op, trøstet og forsikret om at alt er okay. Vi kan gøre mangt og meget for at tiltrække os opmærksomhed (ligefrem få fysiske skavanker), fordi vi da kan få en mulighed for den kontakt og omsorg, som vi tørster efter. Med forladthedssåret har vi som regel en dyb frygt (som nogle gange er ubevidst) for at være alene og mærke ensomhed.

Grundsår går begge veje, som ligesom vi kan opleve os forladt, vil vi også være tilbøjelige til at forlade andre.


Ydmygelse.

Ydmygelsessåret aktiveres omkring 2-4 års alderen. Med dette sår har vi som regel oplevet os krænket og skammet af en omsorgsgiver, ofte af moren, som også selv vil være tilbøjelig til at have ydmygelsessåret. Vores omsorgsgiver kan have kritiseret os med en underliggende afsky, fx: "Jeg kan ikke holde ud at se på dig, når du har det tøj på" eller kan på anden vis have krænket vores værdighed. Vores frihed er som regel også blevet indskrænket i den forstand, at det er blevet forventet, at vi tilsidesatte vores egne behov for en anden "mere trængendes" skyld, fx en syg lillesøskende.

Ydmygelsessåret kommer med en smerte omkring at opleve sig uværdig, forkert og skamfuld på et dybt plan. Vi tilsidesætter vores egne behov for andres skyld og vil bevise vores værd, alt imens vi er selvbebrejdende og hårde imod os selv.

For at håndtere denne smerte kan vi udvikle et forsvar, som handler om at være masochistisk; at kritisere og ydmyge os selv; den internaliserede kritiker fra vores vores opvækst. Dette forsvar kan lede til at vi begrænser os selv, fordi vi ikke oplever os værdige til frihed og ekspansion.

Med ydmygelsessåret har vi som regel en dyb frygt (som nogle gange er ubevidst) for at mærke frihed, fordi vi fra en tidlig alder har lært, at frihed er forkert (vi skal vælge andre fremfor os selv), og fordi vi frygter, at vi bliver ekstreme i friheden.

Grundsår går begge veje, og ligesom vi kan opleve os ydmyget og krænket, vil vi også være tilbøjelige til at ydmyge andre.


Forrådelse (betrayal).

Forrådelsessåret aktiveres i 3-6 års alderen. Med dette sår har vi som regel oplevet os svigtet af en omsorgsgiver, som ikke levede op til sin rolle som forælder. Vores omsorgsgiver kan have været selvcentreret og kan have prioriteret sine egne behov over vores. Ofte kan omsorgsgiveren have været charmerende, og vi kan have oplevet os "forført" til at tro på dem og have tillid til dem blot for at blive skuffet.

Forrådelsessåret kommer med en smerte omkring at opleve sig ikke særlig nok til vores omsorgsgivers kærlighed. Vi oversætter deres selvcentrerethed og manglende evne til at leve op til sit ansvar med at det er os, der ikke er særlige nok. Vores barnesind fortolker: Hvis jeg have været særlig og elskelig nok, havde min omsorgsgiver prioriteret mig og levet op til sin rolle som omsorgsgiver.

For at håndtere denne smerte kan vi udvikle et forsvar, som handler om at være kontrollerende; vi kontrollerer vores omgivelser og mennesker i vores nærhed for at undgå at genopleve smerten ved det kontroltab, som vi oplevede, når vores omsorgsgiver svigtede os. Smerten ved svigt er så stor, at vi ofte har næsen ovre i andres affærer i et forsøg på at være på forkant med noget, der kunne overraske os og trigge et kontroltab.

Med forrådelsessåret har vi som regel en dyb frygt (som nogle gange er ubevidst) for at mærke separation og dissociation, da vi fra en tidlig alder har mærket smerten ved at miste følelsesmæssig kontakt med den omsorgsgiver, som vi oplevede os svigtet af.

Grundsår går begge veje, og ligesom vi kan opleve os forrådt og svigtet, vil vi også være tilbøjelige til at forråde og svigte andre.


Uretfærdighed.

Uretfærdighedssåret aktiveres omkring 6-9 års alderen. Med dette sår har vi som regel oplevet os uretfærdigt behandlet. Vi har måske ikke fået det, vi oplevede, vi havde gjort os fortjent til. Vi kan også have fået mere, end vi oplevede at have gjort os fortjent til. Med uretfærdighedssåret oplever vi, at vi skal gøre os "fortjent" til at modtage - og samtidig kan vi have oplevelsen af, at vi aldrig helt fortjener dét, vi gerne vil have.

Vi har som regel haft en kølig og måske autoritær forælder, som ikke har mødt os i vores sensitivtet eller lært os at være med vores følelser.

Uretfærdighedssåret kommer med en smerte omkring at opleve sig ikke fair kompenseret, at opleve sig overset og taget for givet og, igen, uretfærdigt behandlet. Vi er meget obs på at uretfærdighed og fairhed og anstrenger os for at sikre, at vi ikke bliver uretfærdigt behandlet, samtidig med at vi ikke altid ser, hvor vi behandler andre uretfærdigt.

For at håndtere denne smerte kan vi udvikle et forsvar, som handler om at være rigid; at være ufleksibel og dømmende - og ofte mest dømmende over for os selv. Dette forsvar kan lede til, at vi ikke tillader os selv at mærke vores store sensitivitet og dybe følelser og dermed faktisk fremstår kølige, selvom vi opfatter os selv som varme mennesker.

Med uretfærdighedssåret har vi som regel en dyb frygt (som nogle gange er ubevidst) for mennesker, som udstråler kølighed, fordi vi fra en tidlig alder har mødt kølighed fra en omsorgsgiver, som ikke formåede at møde vores sensitivitet. Vi opfatter derfor køligheden som en trussel imod vores kontakt og samhørighed med andre mennesker.

Grundsår går begge veje, og ligesom vi kan opleve os uretfærdigt behandlet, vil vi også være tilbøjelige til at behandle andre uretfærdigt.

 
 

Gennem information, bevidsthedsudvidende dagbogspunkter, hypnose, kropsterapeutiske øvelser og EFT Tapping kan grundsårenes smerte transformeres om til selvkærlighed og empowerment. Læs mere ved at klikke her.


Næste
Næste

Familieheling: Kroppen husker sammenhænge, vores sind forlængst har glemt